Turisterna har lämnat Bohuslän och det har blivit tyst och stilla i de små fiskesamhällena. Men då dök jag upp, med en DJI Phantom 3!

Nånting surrar i luften ovanför Klädesholmen på Tjörn. Det låter som en arg bisvärm men nu är hösten här och bara ett fåtal bin orkar hålla igång i kylan.
De invånare som spanar upp i himlen kanske får syn på en vit liten pryl med fyra armar som bildar ett kryss. Det är en DJI Phantom 3, en så kallad drönare. Men den är svår att upptäcka mot det ljusa molntäcket. Tur då att jag som styr den har full koll på var drönaren befinner sig, tack vare DJI’s avancerade videokoppling till mobilen.
Jag befinner mig i Bohuslän på en fotoutflykt som egentligen var planerad för ett test av mellanformats-kameran Pentax 645Z. I sista stund beslöt jag mig för att också plocka med min nyinskaffade DJI Phantom 3 Standard, både för att träna flygning och för att få en chans att plåta sådant man bara inte når med vanlig fotoutrustning.

Att flyga en drönare från DJI är faktiskt ganska enkelt. Bokstavligen alla kan få upp den i luften och landa igen säkert – det enda som behövs är en iPhone, iPad eller mobil med Android, samt DJI’s app. Start och landning kan nämligen göras helt automatiskt.
Får man panik och inte vet hur man ska göra med reglagen på fjärrkontrollen är det bara att släppa dem. Då stannar drönaren och hovrar blickstilla tills den får ett kommando.

Själv tränade jag en hel del med modellflyg-simulator innan jag gav mig ut på den första turen med min Phantom. Nu börjar jag känna mig ganska hemtam med reglagen och hur den uppför sig i luften. Men hade det inte varit för den avancerade elektroniken skulle jag för länge sedan ha tappat bort min drönare.
DJI Phantom 3 har inbyggd GPS som håller reda på både startpunkt och aktuell position och höjd. Ifall den tappar kontakten med sändaren och mobilen återvänder den till startpunkten helt av sig själv och landar i god tid innan batteriet tömts. Det har hänt vid två tillfällen…
Kameran är värdefull att ha även om man inte är intresserad av att fotografera eller filma. Den skickar nämligen strömmande video till mobilen, så att man hela tiden ser det drönaren ”ser”. På så vis kan man hålla koll på var man är och att man inte är på väg att flyga i nånting. Som ett hus. Eller en båt…

Appen visar också en kartbild med drönarens position, riktning och flygväg från startpunkten. Det är otroligt värdefullt. I princip går det att flyga i mörker, så länge man bara har tillräcklig höjd så att man inte riskerar att smocka in i nånting. Själva drönaren är försedd med lampor som lyser i grönt och rött, så den syns faktiskt bättre i mörker än mitt på dagen.
Tillbaks till min flygtur över Klädesholmen. Det var kallt ute, bara 10 grader, och även om vinden var svag frös jag snart om mina bara händer. Så jag beslöt mig för att avbryta flygningen när bara hälften av den maximala flygtiden, 25 minuter, hade förflutit.
Via mobilen gav jag drönaren kommandot för automatisk landning och från havet hördes strax dess bisvärmslika surrande. Som en lydig hund kom den tillbaka till husse och sänkte sig långsamt ned till mina väntande händer.
Ännu en flygtur avklarad utan incidenter. Och mitt fotograferande har nått en helt ny dimension – så att säga!
Det sägs att skillnaden på pojkar och män är priset på leksakerna :-))) ;-).
Mmm. Stämmer nog. Det finns ett stort antal hobbyfotografer med dyra leksaker i sina fotoryggsäckar 😉
Känner mig inte alls träffad ???.
Det är helt rätt att kalla 10 plusgrader för ”10 grader kallt”. 🙂
Jag gillar bilden av båten. Som du påpekade så kan det vara lite svårt (eller blött) att få till den vinkeln med ett stativ.
Hej och tack för en mycket intressant genomgång!
Funderar själv på att köpa en Phantom 3 och undrar om du prövat att flyga efter waypoints, dvs en förutbestämd rutt med autopilot (då kan man ju helt koncentrera sig på att styra kameran)? Om så är fallet, vilken kartbakgrund är inlagd (google maps?) och finns någon begränsning på maxavstånd från föraren? Frågar då jag tänker använda drönaren för att fota skog. Är medveten om de tillstånd som krävs för att flyga bortom synhåll.
Hej
Nej, jag har ännu inte provat att flyga efter waypoints men jag vet hur det fungerar. Och det är tyvärr inte så enkelt som att man bara prickar in önskade koordinater på en karta och startar drönaren.
När man flyger DJI Phantom 3 (vilket kräver koppling till en mobil eller surfplatta och DJI’s app) så finns hela tiden en kartbild tillgänglig på skärmen (google maps). Flygrutten plottas kontinuerligt på kartan och sparas också i en loggbok. Och det är i princip den funktionen som utnyttjas när man flyger efter waypoints.
Man måste först flyga den rutt man vill att drönaren ska följa och markera waypoints allteftersom. Poängen är att rutten ska vara garanterat säker, eftersom den redan är provflugen i förväg. Med DJI Phantom 2 gick det att programmera in koordinater i förväg men då fanns också risken att drönaren smällde in i ett hinder som piloten inte förutsett.
Maxavstånd från föraren är i praktiken begränsat till radiosignalens maxavstånd och den beror både på terräng, eventuella hinder i siktvägen och väderförhållandena under flygningen. Jag har flugit på avstånd uppemot 800 meter men då stod jag på en kulle med en stor, öppen hed nedanför. Alltså maximal sikt. Ska du fotografera skog så lär räckvidden bli betydligt sämre eftersom träden kommer att skymma sikten. Såvida du inte kan stå uppe i ett torn där du har fri sikt över skogen, förstås.
Vänliga hälsningar
Christian Nilsson
Objektivtest.se
Tack för ett mycket utförligt svar! Ja. då var det inte så enkelt som jag trodde att flyga efter waypoints. Onödigt komplicerat att man måste flyga rutten först tycker jag, åtminstone om man tänker flyga högt, där man vet att inga hinder finns.
Det kan vara en dålig idé att flyga alltför högt utom synhåll (även om man har nödvändiga tillstånd). Sportflygplan flyger ibland så lågt som 150 meter och risken för en kollision ökar förstås om man inte ser var man har sin drönare.
Hej!
Kan man ta bort kameran på den och filma utan drönaren så att säga..
Hej Peter
Nej, kameran är fast monterad på DJI Phantom 3 och senaste generationen, Phantom 4. DJI Phantom 2 fanns i en version utan kamera och som kunde utrustas med en GoPro-kamera. Men den serien är utgången.
Vänliga hälsningar
Christian, Objektivtest.se
Tjena! Du funderar inte på att göra lite klipp och lägga ut på youtube? Det var intressant med just klädesholmen. Min släkt bor på klädesholmen samt att vi har ett sommarhus just där. Kanonfint! Intressant läsning! Har själv en Phantom och skall göra mina turer med den!