Med en prislapp på bara 4000 kronor är Samyang MF 14 mm f/2,8 ED UMC marknadens billigaste ultravidvinkel för fullformat. Och det är trevligt nog i sig. Men sensationellt nog är detta också ett extremt skarpt 14 mm objektiv! Och det finns dessutom för de flesta systemkameror på marknaden.
Byggkvalitet och hantering
En av anledningarna till det låga priset är att Samyang MF 14 mm f/2,8 är ett manuellt fokuserat objektiv. Och förutom en traditionell bländarring med klicklägen i halva steg erbjuder det inte särskilt mycket finesser. Mer om detta längre ned.
Byggkvaliteten är dock ganska god och objektivet känns stadigt i handen. Bajonetten och den inre tuben är av metall medan ytterhöljet och det fast monterade motljusskyddet är av plast. En trevlig överraskning är också hur kompakt det här objektivet är. Givetvis en klar fördel eftersom en ultravidvinkel verkligen kan vara kul att ta med på en resa.
Tyvärr har Samyang designat fokusringen med en ganska grovt indelad avståndsskala. Och markeringar för skärpedjup vid olika bländare saknas.
Faktum är att det inte är särskilt lätt att ställa in rätt fokus med en optisk sökare. Vill man göra det exakt bör man använda live view och förstora ett utsnitt på kamerans skärm för att se när önskad del av motivet ligger i skärpa.
Å andra sidan, använder man ett 14 mm på en fullformatskamera blir skärpedjupet så stort efter nedbländning till 11 att man knappt behöver fokusera. Ställ bara fokusringen på markeringen 1 meter så räcker skärpedjupet från ungefär en halv meter till oändligt!
På en modell med APS-C-sensor får man vrida fokusen till mitt emellan 1 och 2 meters-markeringarna för att få maximalt skärpedjup vid samma bländare.

Många fattningar
Men även om Samyang 14 mm f/2,8 ED UMC ursprungligen är byggt som ett fullformatsobjektiv kan det också med fördel användas på kameror med mindre sensorformat. Och det finns med fattningar för de flesta systemkameror på marknaden, även spegellösa APS-C-modeller som Sonys E- och Fujifilms X-serie. Samt för Micro Four Thirds-kameror från Olympus och Panasonics.
För Canon och Nikon erbjuder Samyang versioner med AE-chip och elektriska kontakter i fattningen. Det ger möjlighet till automatisk bländarstyrning, alltså användning av exponeringslägena program (P) och bländarautomatik (Tv eller S) om man ställer bländarringen på minsta öppningen, 22. Den är också markerad i rött.
AE-chipet och kontakterna överför även information om brännvidd och vald bländare, som kameran kan baka in i bildfilen. Det är bra om man vill hålla koll på vilket objektiv och vilka kamerainställningar man använt för sina bilder.
För andra kameramärken saknas dock AE-chip och man är hänvisad till helt manuell exponering. Förvisso inte särskilt svårt då många kameror visar aktuell exponering ”live” på skärmen så det är bara att vrida endera av reglagen tills bilden ser lagom ljus ut. Men det är alltså ett rätt ”basic” objektiv!
Optisk konstruktion och bildkvalitet
Vad gäller den optiska konstruktion innehåller Samyang MF 14 mm f/2,8 ED UMC 14 linselement i 10 grupper. Av dessa är en lins asfärisk och en ”hybridasfärisk”. Den sistnämnda är en lins som består av både glas och plast, därav hybrid. Glaslinsen är sfärisk (rund) men har försetts med ett tunt plastskikt som gör ytan asfärisk (ojämn buktning). Båda finns med för att ge maximal skärpa både vid stora och små bländaröppningar. Objektivet har dessutom två linser av ED-glas som ska förhindra färgbrytningsfel, alltså kromatisk aberration.
Ifråga om skärpa är det här en förbluffande bra vidvinkel, faktiskt bättre än alla andra 14 mm objektiv vi testat, till exempel Canon 14 mm/2,8 L II USM och Nikon 14 mm/2,8 D ED. Jämför MTF-kurvorna nedan. Det här är våra mätningar gjorda i Hasselblads optiska labb, inte teoretiska MTF-kurvor från tillverkarna. Läs mer om skärpa under Testresultat längre ned.

Även den kromatiska aberrationen hålls väl i schack. Faktum är att jag inte sett ens spår av den i de bilder jag tagit med objektivet. Riktigt bra!
Vad Samyang har offrat på i sin optiska design är korrigering för distorsion. Den är ovanligt hög och med en fullformatskamera dessutom vågformig. En del kallar detta för mustasch-distorsion. Hur den yttrar sig kan du se i bilden nedan. Vill du se den i ännu högre upplösning, till exempel för att också granska skärpan, klicka här (Varning: bildfilen är på 5,4 Mb).

På en kamera med APS-C-sensor blir distorsionen istället tunnformig med en liten mustaschantydan. Den särpräglade distorsionen gör Samyangs 14 mm/2,8 olämpligt för fotografering av arkitektur eller andra motiv som innehåller långa raka linjer, såvida man inte klarar av att justera bort problemet i ett bildbehandlingsprogram. Och det är inte så lätt. I Adobe Photoshop Camera Raw finns endast reglage för att manuellt korrigera tunn- och kuddformig distorsion, inte vågformig.
Men det finns andra lösningar. PTlens till exempel, som är ett program som utför automatisk korrigering av distorsion, vinjettering och kromatisk aberration, i jpeg- och tiff-bilder. Det fungerar både som fristående installation och som plugin i Photoshop. Programmet innehåller en stor databas av objektiv och kostar i skrivande stund inte mer än 25 dollar, vilket är klart prisvärt. Klicka här för att komma till webbsidan för PTLens.
Korrigeringen av den kraftiga distorsionen innebär att bilden beskärs en aning men den är fortfarande rejält vidvinklig.

Sammanfattning
Samyang MF 14 mm f/2,8 ED UMC ger bättre skärpa än någon originaltillverkares motsvarighet, trots ett flera gånger lägre pris. Den mycket kraftiga distorsionen är förvisso ett minus men den syns endast om motivet innehåller raka linjer som sträcker sig över hela bildens långsida, som exempelvis en horisont. Men den går att korrigera bort rätt hyfsat om man vill. Och fotograferar man vanliga landskapsbilder är det sällan man överhuvudtaget ser distorsionen.
Och visst är det lite omak med manuell skärpeinställning. Men det stora skärpedjupet är förlåtande mot fokusmissar och köper man objektivet med Canon eller Nikon-fattning får man i alla fall automatisk bländarstyrning. Så sammantaget är det här ett objektiv som lockar till mycket användning. Och 4000 kronor för ett superskarpt 14 mm vidvinkel? Det är vad jag kallar ett fynd!
**Rekommenderas & Mycket prisvärt**

Tekniska data
Samyang MF 14 mm f/2,8 ED UMC
Bildformat: 24×36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 104° (fullformat)/80° (APS-C)
Filterdiameter: Filter kan ej användas.
Närgräns: 28 cm
Minsta bländare: 22
Mått: Längd mellan 9,4 och 12,2 cm beroende på objektivfattning. Diameter 8,7 cm.
Vikt: Mellan 530 och 575 g beroende på objektivfattning.
Övrigt: Manuell fokus. Manuell bländarring med klicklägen i halva steg. Bländaren har sex lameller. Fast monterat motljusskydd. Finns med fattning för Canon, Canon-M, Sony Alpha, Sony E, Pentax, Four-Thirds, Micro Four Thirds, Nikon, Samsung NX och Fujifilm-X.
Cirkapris: Omkring 4000 kronor beroende på fattning.
Besök Samyangs produktsida för Samyang MF 14 mm f/2,8 ED AS IF UMC. Klicka här.
Testresultat
Samyang MF 14 mm f/2,8 ED UMC
Uppmätt brännvidd:
14 mm
Skärpa
Med fullformat:
Hög skärpa och kontrast över större delen av bilden redan vid bländare 2,8, vilket är fantastiskt bra för ett så vidvinkligt fullformatsobjektiv. I hörnen av bilden avtar dock den tangentiella upplösningen en del, vilket märks på så vis att fina bilddetaljer som ligger i riktning längs med en tänkt cirkel i bilden återges en aning luddigt. Nedbländning till 8 ökar kontrast och allmänskärpa bara en aning men i hörnen blir det nästan ingen skillnad. Här är det fortfarande en smula luddigt på grund av den fallande tangentiella upplösningen. Men att kräva bra hörnskärpa hos ett 14 mm objektiv är väl mycket begärt. Att objektivet presterar så fint över en så stor del av bilden som det faktiskt gör är imponerande nog. Särskilt med tanke på prislappen.

Med APS-C:
På en kamera med bildsensor i APS-C-format ger Samyang MF 14 mm f/2,8 ED AS IF UMC mycket bra skärpa ända ut i hörnen, såväl på full öppning som nedbländat. Ett riktigt fint resultat!

Vinjettering
Med fullformat:
Kraftig vid full öppning men vid bländare 8 märks vinjetteringen bara en aning längst ut i hörnen och upplevs knappast som störande. Se bildexempel längre ned.

Med APS-C:
Något märkbar vinjettering vid bländare 2,8 men efter nedbländning till 8 är den osynlig.

Distorsion
Med fullformat:
Mycket kraftig, vågformig
Med APS-C:
Kraftig, tunnformig
Bilderna nedan visar både objektivets påfallande vågformiga distorsion samt vinjetteringen på en kamera med fullformatssensor. Vinjetteringen är kraftig vid bländare 2,8 (bilden överst) men minskar betydligt vid nedbländning till 8. Här är det sällan man märker av den.
Frågor kring fototeknik?
Bli medlem i Facebook-gruppen för Objektivtest.se. Där kan du diskutera objektiv och fototeknik i allmänhet och få hjälp av oss och andra medlemmar.
https://www.facebook.com/groups/objektivtest.se/
Aktuellt i vår webbutik
Lämna ett svar