Nikon AF-S 70-200 mm f/2,8 G ED VR II är en av marknadens bästa telezoomar med brännviddsområdet 70-200 mm och många yrkesfotografers favoritobjektiv på grund av dess mångsidighet.
Hög ljusstyrka och mycket god skärpa redan vid full öppning samt finesser som bildstabilisering och snabb och tyst ultraljudsmotor för fokuseringen innebär att det passar lika fint för sport och naturfotografering som till bröllop och vanliga porträtt.
En viktig egenskap är byggkvaliteten. Nikons 70-200 mm/2,8 har hölje i metall och tål en hel del slitage och stryk. Tätningar mot fukt och damm innebär också att objektivet tål att användas i ogynnsamma väderförhållanden och krävande miljöer.
Bildstabiliseringen är Nikons VR-teknik generation II, som enligt vårt praktiska prov klarar att stabilisera bilden vid upp till 3 steg längre slutartid än man normalt klarar att handhålla. Det innebär att man kan få skarpa bilder vid 1/30 s vid 200 mm, istället för 1/250 s som man normalt borde använda. Det förutsätter givetvis att motivet inte rör sig. Tekniken känner också av om man panorerar och slutar då att försöka stabilisera rörelser i sidled, utan enbart i höjdled. En mycket bra finess.
Autofokusen är mycket snabb. Vi har använt Nikon AF-S 70-200 mm f/2,8 G ED VR II på ett flertal olika Nikon-kameror, bland annat de professionella modellerna Nikon D810, D4 och D4S, samt APS-C-kamerorna Nikon D300 och D7100. Resultatet är alltid lika övertygande. Är autofokusprestandan viktig för de motivtyper man fotograferar lär man inte bli besviken med det här objektivet.

Avancerad optik
Den optiska konstruktionen innehåller 21 linser i 16 grupper, där hela 7 av linserna är av ED-glas som motverkar kromatisk aberration. En del av linserna är belagda med Nikons Nano Crystal Coat, en antireflexbehandling särskilt framtagen för användning med digitala systemkameror. Den reducerar effektivt ströljus och ökar kontrasten i bilden.
Både våra praktiska fotograferingar och mätningar av de optiska egenskaperna (se Testresultat längre ned) visar att objektivet överlag ger mycket god kvalitet. Bäst skärpa ger det på en kamera med fullformatssensor. Där blir å andra sidan vinjettering (mörka hörn i bilden) synlig vid fullöppning, ett fenomen som knappt märks av när man använder objektivet på en APS-C-modell.
Men de flesta moderna Nikon-kameror har inbyggd vinjetteringskorrigering, som man kan aktivera om man fotograferar med jpeg-format. Med raw får man sköta den processen vid filkonverteringen/framkallningen i datorn, vilket är ganska enkelt.
Distorsionen är frånvarande vid de korta brännvidderna (mellan 70 och 100 mm) men blir märkbar och rentav kraftig vid de längre. Men även distorsion kan åtgärdas i efterbehandling.
Sammanfattning
Det är inte särskilt svårt att avgöra vilket betyg vi ska ge det här objektivet. Nikon AF-S VR 70-200 mm f/2,8 G ED VR II är byggt för kräsna fotografer och krävande arbete. Och det håller måttet.
**Toppklass**
Tekniska data
Nikon AF-S 70-200 mm f/2,8 G ED VR II
Bildformat: 24×36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 29° – 10° (fullformat)/19° – 6,8° (APS-C)
Filterdiameter: 77 mm
Närgräns: 1,4 m
Minsta bländare: 22
Mått: 21 cm (längd), 8,7 cm (diameter)
Vikt: 1540 g
Övrigt: Bildstabilisering (VR) med två lägen; ett för normal fotografering och ett för situationer där det finns större risk för skakningsoskärpa. Ultraljudsmotor (SWM) ger tyst fokusering. Bländare med nio rundade lameller. Avtagbart, roterande stativfäste. Objektivet är tätat mot damm och fukt. Motljusskydd och mjuk väska medföljer.
Cirkapris: 19 900 kronor
Besök Nikons produktsida för Nikon AF-S 70-200 mm f/2,8 G ED VR II. Klicka här.
Testresultat
Nikon AF-S 70-200 mm f/2,8 G ED VR II
Uppmätt brännvidd:
71-189 mm
Skärpa
Med fullformat:
Nikons ljusstarka 70-200 mm objektiv ger mycket bra skärpa redan vid full bländare, även om den minskar en aning mot hörnen i 70 mm-läget. Det märks dock bara med fullformat. Vid bländare 4 förbättras skärpan ytterligare och blir oerhört bra i den korta delen av brännviddsområdet, speciellt vid 70 mm. Ytterligare nedbländning ger framförallt förbättring mellan 135 och 200 mm brännvidd. Vid bländare 8 är objektivet synnerligen skarpt vid samtliga brännvidder.

Med APS-C:
God kontrast och allmänskärpa vid full bländare men lite svag upplösningsförmåga, vilket märks genom att riktigt små och fina detaljer tecknas en aning luddigt. Ett stegs nedbländning, till 4, ökar skärpan och upplösningsförmågan ganska rejält i området mellan 70 och 100 mm men också märkbart vid de längre brännvidderna. Vid bländare 8 ger objektivet hög skärpa och god detaljteckning vid alla brännvidder.

Vinjettering
Med fullformat:
Vid bländare 2,8 är vinjetteringen låg men definitivt skönjbar vid 70 mm brännvidd. I området 135–200 mm är den däremot tydlig. Men efter ett par stegs nedbländning (till 5,6) är vinjetteringen knappast synlig längre.

Med APS-C:
Med APS-C-format är vinjetteringen låg till försumbar redan vid full bländare, endast skönjbar vid 200 mm. Efter ett stegs nedbländning är den helt borta.

Distorsion
Med fullformat:
70 mm: Försumbar
135 mm: Påtaglig, kuddformig
200 mm: Kraftig, kuddformig
Med APS-C:
70 mm: Försumbar
135 mm: Måttlig, kuddformig
200 mm: Påtaglig, kuddformig
Hej.
Hur står sig min gamla modell av 70 -200 i jämförelse med den nya?
Vinner man på att byta?
MVH LGH
Hej Leif-Göran
Optiskt är det ingen större skillnad. Den gamla varianten är också mycket bra. Bildstabiliseringen har dock förbättrats. Och möjligen är autofokusen en aning snabbare.
Personligen tycker inte jag att de skillnaderna är tillräckliga skäl för att uppgradera men det är ju en individuell bedömning, beroende på vad och hur man fotograferar.
Vänliga hälsningar
Christian, Objektivtest.se
Tack.