Samyang har byggt en hel del prisvärda objektiv. Men med sitt 135 mm tele når de en helt ny nivå. Det här är nästan chockerande bra!
Att testa dyra och påkostade objektiv är visserligen intressant men leder sällan till någon känsla av glad överraskning. Man förväntar sig ju vanligen att något som kostar väldigt mycket också ska hålla betydligt högre kvalitet än genomsnittet. Störst glädje brukar man få av att göra ett fynd. Och Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC är onekligen ett sådant. Det kostar strax under 5000 kronor men optiskt är det i klass med drygt tre gånger så dyra objektiv!
Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC är ett manuellt fokuserat teleobjektiv med en maximal bländaröppning på f/2,0. Det är konstruerat för att teckna ut fullformat men finns med fattning för de flesta kameramärken och sensorformat, inklusive Micro Four Thirds från Panasonic och Olympus.
För fullformat är 135 mm fortfarande inom gränsen för vad man brukar anse är lämpligt som porträttbrännvidd. För de mindre sensorformaten blir det en aning för långt, särskilt om man har ambitionen att fotografera med objektivet inomhus och inte har utrymme att hålla tillräckligt avstånd från motivet.
Fokuseringen är som tidigare nämnts manuell och på det testade exemplaret var fokusringen en aning trög. Men jag misstänker att den blir mjukare och mer lättgående efter en längre tids användning. Att fokusera manuellt med en så pass lång brännvidd är dock inte lätt och använder man fullöppning blir skärpedjupet så kort att minsta miss syns i bilden. Vill man vara bombsäker på att skärpan hamnar rätt bör man använda fokushjälpmedel som live view med förstorat utsnitt. Eller köra så kallad fokusbracketing. Se förklaring i bildtexten nedan.
Elektronik endast för vissa
Köper man objektivet med Nikon- eller Pentax-fattning har det ett inbyggt chip som ger fungerande fokusindikering i sökaren (dock inte 100% pålitlig) och även elektriska kontakter som ger möjlighet till automatisk exponering. Det sistnämnda kräver att bländaren ställs på 22 på Nikon, eller på läge A på Pentax.
För andra fattningar än Nikon och Pentax saknas elektronik för såväl fokusindikering som autoexponering. Bländaren är alltså helt manuell. I praktiken innebär det att man vanligen måste fokusera på fullöppning för att sökarbilden ska bli tillräckligt ljus, och sedan vrida bländarringen till önskat värde innan man tar bilden. Proceduren är en aning omständlig, vilket man bör vara beredd på.
Med spegellösa kameror går det att fokusera även nedbländat, eftersom den elektroniska sökaren automatiskt förstärker bilden och gör den tillräckligt ljus. Men man riskerar att förlora i fokusprecision, då det ökade skärpedjupet gör det svårt att avgöra placeringen av skärpeplanet.
Med de flesta kameror, i alla fall i de lite högre prisklasserna, fungerar ljusmätningen i nedbländat läge så det går bra att fotografera med tidsautomatik (A eller Av). Hos en del spegellösa kameramodeller är man tvungen att göra en inställning i menyn för att aktivera den funktionen.
Ifråga om byggkvalitet är Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC bättre konstruerat än de flesta objektiven från företaget. Bajonetten och den nedersta delen av objektivtuben (intill fattningen) är av metall medan fokusringen och framänden är av plast. På det hela taget känns det ganska gediget och trevligt att använda. Ett väl tilltaget motljusskydd ingår också i priset.
Det enda som jag egentligen vill anmärka på är att när man vänder på objektivet låter det som om något är löst – det skramlar lite grand där inne. Det är dock inget som är fel, utan ljudet kommer från lager i bländarringen. Men kvalitetsintrycket skulle nog höjas en aning om konstruktionen var helt ljudlös.
En pärla av välslipat glas
Med tanke på det låga priset kan man acceptera ett visst mått av besvär med hanteringen om den vägs upp av god bildkvalitet. Och i det avseendet lär nog inte Samyang göra någon köpare besviken. Det här objektivet har imponerande välslipat glas. En riktig pärla, som inte bara kan utmana motsvarande objektiv från Canon, Nikon och Sony utan till och med överträffar dem ifråga om skärpa.
Faktiskt är Samyangs 135 mm tele nästan lika skarpt som det drygt tre gånger så dyra Zeiss APO Sonnar 135 mm f/2. Zeiss har en aning bättre upplösningsförmåga men knappast tillräckligt för att motivera prisskillnaden. I avdelningen Testresultat längre ned presenterar vi våra MTF-kurvor för både Samyangs objektiv och för alternativen från Canon, Nikon, Sony och Zeiss.
Samyang presterar väl även vad gäller andra optiska egenskaper. Distorsionen är låg och vinjetteringen inte störande hög ens på fullöppning. Faktum är att för porträttfotografering är ett visst mått av vinjettering till och med önskvärt eftersom det hjälper till att rama in motivet. Färgkorrigeringen är också väl utförd och Samyang lyckas hålla mängden kromatisk aberration på en behagligt låg nivå. Bildfelet syns sällan.
Sammantaget är Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC ett objektiv som jag helhjärtat vill rekommendera, inte bara till fotografer med begränsad budget utan till alla som har behov av (eller i alla fall glädje av) ett ljusstarkt 135 mm tele. Särskilt intressanta är versionerna med fattning för Nikon och Pentax, eftersom de erbjuder både fokusindikering och elektrisk bländarstyrning.
Tack till vår läsare Olle Falk som bidrar med bilden ovan!
**Toppklass & Mycket prisvärt**
Se också våra tester av:
Tekniska data
Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC
Bildformat: 24 x 36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 15° (fullformat)/10° (APS-C)
Filterdiameter: 77 mm
Närgräns: 80 cm
Minsta bländare: 22
Mått: 12 cm (längd), 8,2 cm (diameter)
Vikt: 815 g
Övrigt: Manuell fokus. Manuell bländarring med klicklägen i halva steg. Bländare med 9 lameller. Motljusskydd medföljer. Finns med fattning för Canon (EF och EOS M), Nikon, Pentax K, Sony (Alpha och E), Fujifilm X, Samsung NX, Four Thirds och Micro Four Thirds.
Cirkapris: 4700 kronor (5000 kronor för versionen med Nikon-fattning).
Besök Samyangs produktsida för Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC. Klicka här.
Testresultat
Samyang MF 135 mm f/2,0 ED UMC
Uppmätt brännvidd:
129 mm
Skärpa
För att enkelt kunna jämföra med andra testade objektiv presenterar vi först ett MTF-diagram som visar resultatet både vid fullöppning och vid bländare 8. Därunder visas MTF för bländare 2,8. Ju högre och ju rakare kurvorna ligger, desto bättre kontrast och skärpa får bilden. Se också vår jämförelse med fyra andra 135 mm objektiv från Canon, Nikon, Zeiss och Sony längre ned.
Med fullformat:
Hög kontrast och skärpa ända ut i hörnen redan vid bländare 2,0. Ett stegs nedbländning, till 2,8, ger en mindre skärpeförbättring som är synlig om motivet är mycket detaljerat. Här är också objektivet som bäst (se MTF-diagram nr 2 nedan). Ytterligare nedbländning till 8 ökar bara skärpedjupet, inte den faktiska skärpan. Ett fantastiskt bra resultat som placerar Samyang 135 mm f/2 ED UMC i det absoluta toppskiktet bland objektiv med denna brännvidd!
Med APS-C:
Hög skärpa och god teckning av små och fina detaljer i hela bilden redan vid full bländaröppning. Skärpan ökar en gnutta vid bländare 2,8, där objektivet blir fenomenalt bra (se MTF-diagram nr 2 nedan). Ytterligare nedbländning ger väldigt liten skillnad som i praktiken är svår att upptäcka. Är det maximal upplösning/detaljteckning man är ute efter bör man hålla sig mellan bländare 2,8 och 5,6.
Vinjettering
För att enkelt kunna jämföra med andra testade objektiv presenterar vi först ett vinjetterings-diagram som visar resultatet både vid fullöppning och vid bländare 8. Därunder visas MTF för bländare 2,8 och 4.
Med fullformat:
Klart synlig vinjettering vid bländare 2,0 men den blir låg vid 2,8. Vid bländare 4 är vinjetteringen nästan helt försvunnen och vid bländare 8 är den definitivt osynlig.
Med APS-C:
Låg redan vid full bländare och så gott som osynlig efter ett stegs nedbländning. Vid bländare 8 existerar vinjetteringen bara i våra mätningar, inte i praktiska bildexempel.
Distorsion
Med fullformat:
Liten, tunnformig
Med APS-C:
Försumbar
Leif Jansson says
Hej
Tack för en bra site och ett bra test av Samyang 135/ 2.0. Har själv ett till Pentax K-3 och kan bara hålla med om att det är väldigt skarpt (och har en snygg bakgrundsoskärpa (bokeh)). Ett litet tillägg bara, på Pentax-varianten finns ett A-läge på bländarratten så att man faktiskt kan få exponeringsautomatik och bländarstyrning från kameran (som på de gamla A / A* objektiven). Gör objektivet mycket mer lättarbetat.
Leif
Objektivtest.se says
Hej Leif
Tack för informationen om Pentax-fattningen. Jag har ändrat uppgifterna i testet.
Mvh
Christian, Objektivtest.se
Jonas says
Kan bara instämma i hyllningarna; den är löjligt bra för pengarna. Kromatisk aberration är dessutom väldigt låg, även vid f/2. Att skärpan är diffraktionsbegränsad redan vid 2,8 (det är så jag tolkar att den är som skarpast där) är ju sensationellt bra, för övrigt.
Jörgen Tvermoes says
Bra sida, tack!!!
Hmm, Detta var mycket intressant, undrar hur illa ett Fd 135/2,5 eller Pentacon 135/2,8 står upp, på en Fuji X-T1!
Skulle vara kul med test av 12/2,0 som jag har och förutom ett litet men märkbart glapp axiellt är det ett underbart objektiv.
-J!
Johan says
Med tanke på att detta i första hand är ett porträttobjektiv hade det ju varit klädsamt med några porträttfoton bland exempelbilderna…