Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Sports är en supertelezoom i semiproffsklass, som riktar sig mot sport- och naturfotografer. Objektivet lanserades i september 2014, troligen som en reaktion på Tamrons framgångar med sitt 150-600 mm objektiv.
Som alternativ finns också Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Contemporary, som erbjuder liknande prestanda men är billigare på grund av något enklare byggkvalitet. Här testar vi dock premiumversionen som bär tilläggsbeteckningen “Sports”.
Finessrikt objektiv
Sigma 150–600 mm har gott om användbara finesser. Viktigast för många är bildstabiliseringen, som har lägen för både normal fotografering och panorering. Det sistnämnda är särskilt viktigt om man fotograferar rörliga motiv, t.ex. bilar eller flygande fågel. I panoreringsläge kompenserar stabiliseringen endast för vertikala rörelser, inte horisontella.
Autofokusen är utrustad med ett reglage för avståndsbegränsning (fulla området, 10 meter – oändligt eller 10 – 2,6 meter). Även det en finess som behövs i action-sammanhang. Genom att i förväg välja inom vilket avståndsområde motivet befinner sig kan man snabba upp autofokusen. Och undvika att den jagar hela vägen mot närgränsen om den tillfälligt råkar tappa motivet.
Ett zoomlås kan kopplas in för att förhindra att objektivet zoomar när det hänger neråt. Och det behövs bara en snabb vridning på zoomringen för att avaktivera låset, bra om man plötsligt stöter på ett motiv som ett djur eller en fågel medan man promenerar. Smart!
En specialfiness är omkopplaren Custom. Skaffar man Sigmas särskilda USB-docka går det att programmera särskilda användarinställningar för hur autofokus och bildstabilisering ska fungera, och lägga dem på de två Custom-lägena.

Hantering
Objektivet är mycket gediget byggt med tuber i metall och försett med gummitätningar som skyddar mot väta och damm. De breda fokus- och zoomringarna har bra gummiräffling. Zoomen känns mjuk men en aning tung att vrida, det märks att det är stora glaslinser som sätts i rörelse.
Den höga byggkvaliteten är dock inte enbart av godo. Objektivet är både stort och tungt och känns något klumpigt att använda på frihand, särskilt då man försöker zooma.
Fokuseringen är snabb på testkameran, Canon EOS 5D Mark III. Och bildstabiliseringen fungerar effektivt med uppemot 3 steg längre slutartid än man normalt klarar att handhålla.

Sammanfattning
Bildkvaliteten är överlag riktigt bra, även om den knappast är i klass med motsvarande supertelen med fast brännvidd. Man ska dock komma ihåg att de sistnämnda kostar uppemot fem gånger så mycket.
Totalt sett är Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Sports ett fint objektiv för fotografer som är kräsna med både byggkvalitet och bildresultat men inte har råd att spendera de fantasisummor som ljusstarka, fasta telen på 500 och 600 mm brukar kosta.
**Rekommenderas**
Läs också vårt test av Tamron SP 150-600 mm f/5-6,3 Di VC USD. Klicka här.



Tekniska data
Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Sports
Bildformat: 24×36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 14° – 3,4° (fullformat)/9° – 2,3° (APS-C)
Filterdiameter: 105 mm
Närgräns: 2,6 m vid samtliga brännvidder.
Minsta bländare: 22 – 29
Mått: 29 cm (längd) x 12 cm (diameter)
Vikt: 2 860 g
Övrigt: Bildstabilisering (OS) med två lägen: normal fotografering samt panorering. Ultraljudsmotor (HSM). Vädertätning med gummipackningar. Väljare för fokusområde (fullt, 10 m – oändligt samt 2,6 –10 m). Bländare med nio lameller. Roterbart och avtagbart stativfäste. Zoomlås för att förhindra oavsiktlig utzoomning. Motljusskydd i metall samt väska ingår. Fattning för Canon, Nikon och Sigma.
Cirkapris: 16 500 kronor
Besök Sigmas produktsida för Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Sports. Klicka här.
Testresultat
Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Sports
Uppmätt brännvidd:
152–560 mm
Skärpa
Med fullformat:
Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Sports ger bra till mycket bra skärpa i brännviddsområdet 150-300 mm, när objektivet används med småbildsformat. Nedbländning till 8 ökar kontrasten och krispigheten en aning. Från 400 mm börjar skärpan gradvis att dala ju mer man zoomar. Vid de längsta brännvidderna blir bilderna synligt mjukare än vid de korta och skillnaden blir mer märkbar ju högre upplösning kameran har. Men skärpan vid 600 mm blir inte sämre än att den duger för en utskrift i A3-format, såvida man inte ställer väldigt höga krav.

Med APS-C:
Med APS-C-format ger objektivet bra skärpa från 150 till 200 mm och godkänt resultat från 300 till 400 mm. Men en högupplöst APS-C-sensor är mindre förlåtande än en fullformatsensor och bilder tagna vid 500 och 600 mm får inte särskilt god teckning i små och fina detaljer. Som fjäderdräkt hos fåglar eller päls hos däggdjur.

Vinjettering
Med fullformat:
Vid full bländare är vinjetteringen relativt låg men ändå synlig mot en jämnt färgad bakgrund. Vid bl. 8 blir den osynlig i 150 mm-läget men kan fortfarande skönjas vid de längre brännvidderna.

Med APS-C-format märks inte någon vinjettering ens vid full bländare, utom vid 600 mm där ljusavfallet dock är så svagt att det bara med nöd och näppe kan ses mot exempelvis en blå himmel.
Distorsion
Med fullformat:
150 mm: Måttlig, kuddformig
300 mm: Påtaglig, kuddformig
400 mm: Kraftig, kuddformig
500 mm: Kraftig, kuddformig
600 mm: Kraftig, kuddformig
Med APS-C:
150 mm: Liten, kuddformig
300 mm: Liten, kuddformig
400 mm: Måttlig, kuddformig
500 mm: Måttlig, kuddformig
600 mm: Liten, kuddformig
Kommentera