Sigma 24-70 mm f/2,8 EX IF DG HSM är en ljusstark och gediget byggd normalzoom för fullformat. Objektivet finns med fattning för Canon, Nikon, Sony Alpha och Sigmas egna kameror. Tidigare erbjöds det även i en version för Pentax men den finns inte längre i produktion.
Sigmas 24-70/2,8 är med en längd på endast 9,5 cm förhållandevis kompakt, med tanke på brännviddsområdet och ljusstyrkan. Även vikten på 790 gram är något mindre än hos de flesta motsvarigheter. Men det är likväl ett ganska tungt objektiv.
Byggkvaliteten är hög, kåporna känns rejäla och ringarna för zoom och fokus roterar mjukt och jämnt. Autofokusen drivs av en ultraljudsmotor (HSM) som är tyst och ganska snabb, även om den inte riktigt når upp till prestandan hos Canons och Nikons motsvarande objektiv. Den duger dock gott och väl för de flesta motiv. Närgränsen är 38 cm, bra. Dock inte ovanligt. De flesta av konkurrenternas 24-70/2,8 har samma närgräns.
Tyvärr saknar Sigmas objektiv vädertätning och bildstabilisering, finesser som finns hos den endast marginellt dyrare konkurrenten Tamron SP 24-70 mm f/2,8 Di VC USD (se test här).
Den optiska kvaliteten är mycket god, särskilt efter ett par stegs nedbländning (se Testresultat längre ned). Det enda egentliga minuset är distorsionen i objektivets ändlägen. Den är så tydlig att den kan vara störande. Men givetvis möjlig att minska vid bildbehandling, till exempel vid raw-konvertering.

Sammanfattning
Sigma 24-70 mm f/2,8 EX IF DG HSM är den i dagsläget billigaste 24-70 mm zoomen med ljusstyrka f/2,8 men ger trots det mycket övertygande bildkvalitet. Även byggkvaliteten imponerar och på det hela taget är detta ett utmärkt objektiv, även om det optiskt inte riktigt når upp till samma nivå som Canons, Nikons eller Tamrons motsvarande objektiv.
**Rekommenderas & Mycket prisvärt**

Tekniska data
Sigma 24-70 mm f/2,8 EX IF DG HSM
Bildformat: 24×36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 74° – 29° (fullformat)/52° – 19° (APS-C)
Filterdiameter: 82 mm
Närgräns: 38
Minsta bländare: 22
Mått: 9,5 cm (längd) x 8,7 cm (diameter)
Vikt: 790 g
Övrigt: Ultraljudsmotor (HSM). Nio bländarlameller. Motljusskydd ingår. Finns med fattning för Canon, Nikon, Sigma och Sony Alpha.
Cirkapris: 8000 kronor
Besök Sigmas produktsida för Sigma 24-70 mm f/2,8 EX IF DG HSM. Klicka här.
Testresultat
Sigma 24-70 mm f/2,8 EX IF DG HSM
Uppmätt brännvidd:
24–66 mm
Skärpa
Med fullformat:
Bra i mitten av bilden vid full bländare. Men i kanten blir det betydligt mjukare, speciellt i brännviddsområdet 24-35 mm. Efter ett stegs nedbländning (till 4) ökar kantskärpan betydligt, framförallt vid de korta brännvidderna. Vid bländare 8 är objektivet mycket skarpt i hela bildfältet.
Med APS-C:
Vid full bländare: I området 24-35 mm ger Sigma 24-70/2,8 EX IF DG HSM bra kontrast och detaljskärpa i mitten av bilden men den sjunker märkbart mot kanterna. Vid de längre brännvidderna, 45-70 mm, är kontrasten bra över större delen av bilden men upplösningen är relativt låg, vilket innebär att fina detaljer tecknas lite luddigt. Bländas objektivet ned ett steg (till 4) ökar framförallt kantskärpan i vidvinkelområdet. Däremot händer det inte så mycket med skärpan i området 50-70 mm. Fortsätter man minska bländaren till 8 ger objektivet ett bildresultat som visuellt upplevs mycket krispigt och kontrastrikt ända ut i hörnen, vid alla brännvidder. Men upplösningen hänger fortfarande inte riktigt med i 70 mm läget, vilket blir synligt om man fotograferar mycket detaljrika motiv och gör en rejäl förstoring av bilden. 70 mm är Sigmas svagaste brännvidd.

Vinjettering
Med fullformat:
Vid bländare 2,8 är vinjetteringen påtaglig i 24 mm-läget, låg i området 35-50 mm men klart märkbar vid 70 mm. Efter ett par stegs nedbländning har den mesta vinjetteringen försvunnit, utom vid 24 mm där den fortfarande kan skönjas.
Med APS-C:
Med APS-C-format syns i praktiken ingen vinjettering vid någon brännvidd, ens vid full bländaröppning.

Distorsion
Med fullformat:
24 mm: Kraftig, tunnformig.
35 mm: Försumbar
50 mm: Påtaglig, kuddformig
70 mm: Kraftig, kuddformig
Med APS-C:
24 mm: Påtaglig, tunnformig
35 mm: Försumbar
50 mm: Liten, kuddformig
70 mm: Måttlig, kuddformig
Lämna ett svar