Är man specialintresserad av porträttfotografi är det en god idé att skaffa sig ett kort, ljusstarkt teleobjektiv. Till exempel ett 85 mm/1,4, som med sin stora bländaröppning ger möjlighet att få bilder med mjuk och snygg bakgrund.
Det mest prisvärda på marknaden heter Sigma 85 mm f/1,4 EX DG HSM.
Det här är ett välbyggt och gediget objektiv, med snygg, slät ytfinish och en rejäl, räfflad fokusring. Ett motljusskydd ingår också i priset, som är knappt 9000 kronor när detta test skrivs. Det är hela 5000 kronor billigare än vad exempelvis Nikons motsvarighet kostar.
Kritiskt med noggrann fokus
Autofokusen drivs av Sigmas tysta ultraljudsmotor, HSM (Hyper Sonic Motor). Precis som originaltillverkarnas motsvarighet (t.ex. Canons USM- och Nikons SWM-motor) ger Sigmas teknik möjlighet till manuell finjustering av skärpan utan att man måste koppla om några reglage på objektivet eller kameran. Och det kan behövas. För autofokusen är inte alltid helt pricksäker. Den var det i alla fall inte med testkameran från Canon. Det korta skärpedjupet vid bländare 1,4 gör också att minsta felfokusering syns.
Ett trick för att bli säker på att få en knivskarp bild är att använda autofokusen för grovinställning och sedan utnyttja kamerans serietagning för att göra en så kallad fokusbracket. Det innebär att man tar en snabb bildserie samtidigt som man vrider fokusringen en aning åt båda hållen vid sidan av det redan inställda avståndet. Ett annat sätt att bli säker på att skärpan hamnar rätt är att aktivera kamerans live view-funktion, zooma in i bilden och finjustera fokusen manuellt innan man trycker av.

Vass optik
Optiskt är detta ett av de klart bästa 85 mm objektiven på marknaden. I konstruktionen ingår en lins av SLD-glas och en asfärisk lins. Båda är viktiga för bildresultatet. SLD-glaset har låg färgspridning och motverkar kromatisk aberration, som annars lätt kan uppstå i ett ljusstarkt teleobjektiv som detta. Testbilderna uppvisar inga nämnbara mängder kromatisk aberration så uppenbarligen är Sigmas SLD-glas effektivt.
Den asfäriska linsen används för att ge bästa möjliga skärpa redan vid de stora bländaröppningarna. Och det har Sigma lyckats med. Skärpan vid full bländare är nämligen högre än hos nästan alla konkurrerande 85 mm/1,4 objektiv. Endast Zeiss Otus 85 mm f/1,4 presterar bättre (se vårt test här). Men så kostar Zeiss objektiv också drygt fyra gånger så mycket och saknar autofokus.
Vinjetteringen är naturligtvis synlig vid bländare 1,4 med en fullformatskamera men knappast i störande grad. Den är snarare till hjälp vid porträttfotografering, eftersom den hjälper till att rama in ansiktet.
Mer om bildkvaliteten finns längre ned, under Testresultat.
Sammanfattning
Ännu ett exempel på att Sigma klarar att bygga ljusstarka objektiv med minst lika god optisk kvalitet som de stora kameraföretagen. Sigma 85 mm f/1,4 EX DG HSM kostar visserligen en rejäl slant men sett i förhållande till vad man får för pengarna är det ändå billigt. Framförallt när man tittar på vad konkurrenterna tar för sina motsvarigheter.
**Toppklass & Mycket prisvärt**
Se även vår test av Nikon AF-S 85 mm f/1,4 G. Klicka här.
Tekniska data
Sigma 85 mm f/1,4 EX DG HSM
Bildformat: 24 x 36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 24° (fullformat)/16° (APS-C)
Filterdiameter: 77 mm
Närgräns: 85 cm
Minsta bländare: 16
Mått: 8,8 cm (längd), 8,6 cm (diameter)
Vikt: 725 g
Övrigt: Ultraljudsmotor (HSM). Bländare med nio lameller. Frontlinsen roterar inte vid skärpeinställning, en fördel vid filteranvändning. Motljusskydd och väska ingår. Finns för Canon, Nikon, Pentax, Sony (A-fattning) och Sigma.
Cirkapris: 9000 kronor
Besök Sigmas produktsida för Sigma 85 mm f/1,4 EX DG HSM. Klicka här.
Testresultat
Sigma 85 mm f/1,4 EX DG HSM
Uppmätt brännvidd:
82 mm
Skärpa
För att enkelt kunna jämföra med andra testade objektiv presenterar vi först ett MTF-diagram som visar resultatet både vid fullöppning och vid bländare 8. Därunder visas MTF för bländare 2,0 och 2,8.
Med fullformat:
Bra skärpa och kontrast i större delen av bilden redan vid bländare 1,4. Men längst ut i kanten blir det en aning mjukt. Nedbländning ökar skärpan successivt, dock snabbare i mitten än i kanten (se MTF diagram nr 2 och nr 3 nedan). Men vid bländare 8 är objektivet mycket skarpt från mitt till hörn.



Med APS-C:
Bra kontrast och god teckning av fina detaljer vid bländare 1,4, utom längst ut i hörnen där det blir lite mjukt. Nedbländning ger gradvis bättre och bättre krispighet i smådetaljer och från och med bländare 5,6 är objektivet mycket skarpt från mitten och ända ut i hörnen.



Vinjettering
För att enkelt kunna jämföra med andra testade objektiv presenterar vi först ett vinjetterings-diagram som visar resultatet både vid fullöppning och vid bländare 8. Därunder visas vinjettering vid bländare 2,8.
Med fullformat:
Märkbar men inte direkt störande vid full bländare. Bländar man ned ett steg, till 2,0, blir vinjetteringen låg och från och med 2,8 är den i praktiken osynlig (se diagram 2 nedan).


Med APS-C:
Med APS-C-format är vinjetteringen knappt skönjbar vid bländare 1,4. Vid 2,0 och mindre öppningar är den definitivt osynlig.


Distorsion
Med fullformat:
Liten, vågformig
Med APS-C:
Försumbar
Lämna ett svar