Dags för ett riktigt fynd! Tamrons ljusstarka normalzoom för fullformat är med god marginal den billigaste på marknaden. Objektivet går att hitta för omkring 4000 kronor. Men priset avspeglas verkligen inte i dess optiska prestanda. Det här är en av de skarpaste normalzoomarna vi testat!
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di har funnits på marknaden rätt länge. Den ursprungliga versionen lanserades kring millenieskiftet. Några år senare uppdaterades objektivet och fick tillägget Di, som betecknade att det var digitalanpassat. Det är den versionen vi testar här. Skillnaden består dock endast i att bakre linsen fått lämplig antireflexbehandling, för att minska risken att det uppstår ströljus från den blanka bildsensorn.
Byggkvalitet och hantering
Objektivet är ovanligt kompakt och lätt för sin ljusstyrka och har också bra närgräns – 33 cm. Den fulla beteckningen innehåller till och med ordet “Macro” (Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF Macro) men avbildningsskalan stannar vid 1:4, så någon verklig makro är det inte tal om.

Byggkvaliteten är inte i klass med moderna, professionella 24-70/2,8 zoomar men det bör man väl heller inte vänta sig med tanke på priset. Objektivet är välbyggt men knappast gediget.
Den manuella fokusringen är bred och räfflad men känns nästan lite sladdrig. Dessbättre är den lätt att vrida och finjustera när man vill ställa skärpan manuellt. Zoomringen är mycket bred och har en något annorlunda räffling för att man ska kunna skilja den från fokusringen utan att titta efter. Den är också lättvriden och snabb att jobba med. En låsknapp förhindrar att objektivet zoomar ut när det hänger nedåt. Bra!
Autofokusen kan upplevas en aning långsam, beroende på kameramodell. Dock inte så slö att det blir störande eller hindrar möjligheten att exempelvis ta gatubilder. I tidiga versioner av objektivet fanns endast inbyggd fokusmotor för Canon-fattning. Objektiv med Nikon-fattning utnyttjade istället motorn i Nikons kamerahus. Men sedan 2008 finns Tarmons 28-75/2,8 även med inbyggd fokusmotor för Nikon-fattning. Det innebär att autofokusen fungerar även på enklare Nikon-kameror i APS-C-segmentet.

Bilder som överraskar
På det hela taget är Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di ett riktigt trevlig objektiv att fotografera med, mycket på grund av det smidiga formatet. Och vetskapen om att det levererar högklassiga bilder. Många köpare överraskas av den fina bildkvaliteten, eftersom priset är så lågt.
Skärpan vid full öppning är visserligen inte enastående bra men fullt godkänd. Blända ned ett steg så blir resultatet märkbart bättre. Då slipper man också ifrån det mesta av den vinjettering som annars syns, speciellt i 28 mm läget.
De enda egentliga minus som finns vad gäller bildkvaliteten är den kraftiga distorsionen i 75 mm-läget, vilket dock är vanligt hos ljusstarka normalzoomar, samt en något orolig bokeh. Alltså teckning av oskarpa bildområden. Läs mer i avdelningen “Testresultat” nedan samt i bildtexterna.
Men båda dessa minus är lätta att förlåta när man ser till helheten.

Sammanfattning
Har man redan köpt eller är i färd med att skaffa sig en fullformatskamera och tycker att det svider väl mycket i plånboken att också investera i en professionell 24-70/2,8 zoom, är Tamrons 28-75/2,8 tveklöst det bästa alternativet som finns på marknaden. Dessutom är den med sitt lätta och kompakta utförande mer praktisk att resa med.
**Rekommenderas & Mycket prisvärt**
Fler bilder finns längst ned i testet.
Se också vårt test av Tamron SP 24-70 mm f/2,8 Di VC USD. Klicka här.
Tekniska data
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di
Bildformat: 24×36 mm (fullformat)
Horisontell bildvinkel: 66° – 27° (fullformat)/46° – 18° (APS-C)
Filterdiameter: 67 mm
Närgräns: 33 cm
Minsta bländare: 32
Mått: 9,2 cm (längd) x 7,3 cm (diameter)
Vikt: 510 g
Övrigt: Bländare med 7 lameller. Knapp för zoomlås. Motljusskydd ingår. Finns med fattning för Canon, Nikon, Pentax och Sony Alpha.
Cirkapris: 4300 kronor
Besök Tamrons produktsida för Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di. Klicka här.
Testresultat
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di
Uppmätt brännvidd:
29–73 mm
Skärpa
Med fullformat:
Hög skärpa över större delen av bilden vid full bländare men märkbart mjukare längst ut i kanten, särskilt vid 28 mm. Ett stegs nedbländning (till 4) ökar kantskärpan en hel del. Vid bländare 5,6 och 8 är objektivet mycket skarpt ända ut i hörnen.

Med APS-C:
MTF-mätning för APS-C-format (30 cykler/mm) saknas. Följande kommentar baseras på praktisk fotografering samt MTF-mätningar vid 20 och 40 cykler/mm. Klicka här för att se MTF vid 40 cykler/mm.
Vid full bländare ger objektivet hög kontrast och god detaljskärpa i 28 mm läget. Men i området 50 till 75 mm avtar objektivets upplösningsförmåga en hel del, vilket resulterar i att fina detaljer tecknas en aning luddigt. Det märks särskilt i kanten av bilden. Nedbländning till 4 ökar både mitt- och kantskärpa synligt och vid 5,6 är objektivet knivskarpt ända ut i hörnen vid samtliga brännvidder.
Vinjettering
Med fullformat:
Vid bländare 2,8 är vinjetteringen påtaglig vid 28 mm och märkbar men sällan störande vid övriga brännvidder. Nedbländat till 8 är vinjetteringen låg oavsett brännvidd.

Med APS-C:
Med ett maximalt ljusavfall på 0,5 EV längst ut i hörnen vid full bländare är vinjetteringen i praktiken osynlig i hela brännviddsområdet.

Distorsion
Med fullformat:
28 mm: Påtaglig, tunnformig
50 mm: Påtaglig, kuddformig
75 mm: Kraftig, kuddformig
Med APS-C:
28 mm: Måttlig, tunnformig
50 mm: Liten, kuddformig
75 mm: Liten, kuddformig




Du vet väl om att Objektivtest.se har en fotobutik?
Tack för ännu en bra och informativ genomlysning. Då jag planerar att köpa en Sony A7R II och då kan detta objektiv vara ett kul alternativ till de fasta gluggarna.
Hej och tack för de fina testerna ni göe!
Hur står sig detta objektiv i jmfr med Nikon AF-S 24-85/3,5-4,5G ED VR ? Är ute efter en lite smidigare normalzoom till min D800E.
Jag kör idag med mitt 18-55 VRII som faktiskt funkar fint i FX läge mellan 24-55mm, men vill ha lite mer tele…
MVH
Christian
Hej Christian
Du kan själv jämföra, testet av Nikon AF-S 24-85/3,5-4,5 finns här: http://www.objektivtest.se/tester/nikon-af-s-24-85-mm-f35-45-g-ed-vr-test/
Det fina med MTF-mätningarna är ju möjligheten att göra direkta jämförelser.
Nu har ju Nikon mer vidvinkel och längre tele än Tamron medan den sistnämnda har högre ljusstyrka, så egentligen är det svårt att göra en rättvis jämförelse av de två. Men inställt på samma brännvidder och bländare är Tamrons zoom en aning skarpare. Den har också lägre distorsion. Så bildkvalitetsmässigt klår Tamron Nikons objektiv. Vad som sen är viktigast för dig, större zoomomfång plus bildstabilisering som Nikon har, eller något vassare bildkvalitet, bedömer du bäst själv!
Vänliga hälsningar
Christian, Objektivtest.se