Objektivtest.se vill passa på att hälsa alla besökare, kunder i butiken och följare på sociala medier en riktigt glad påsk. Vi bjuder även på tips för dig som vill pyssla med fotografering under påskhelgen.
2020 tog en oväntad början och vi har fortfarande en utmanande tid att se fram emot innan Sverige och resten av världen kommer ur den pandemi och ekonomiska kris som råder. Att inte kunna fira påsk tillsammans med släkt och vänner som vanligt är… annorlunda. Minst sagt.
Men jorden snurrar i sin vanliga bana runt solen och ljuset och värmen är på väg tillbaka, något vi bör glädjas åt extra mycket detta år eftersom det är nyttigt att vara utomhus i friska luften. Våren är i full gång i södra delarna av landet.
Vi som är fotointresserade har en stor fördel – den här årstiden bjuder på gott om motiv och vår hobby kräver inte att vi umgås tätt inpå andra människor. Inte ens om man har porträttfotografering som specialintresse. Använd ett objektiv med längre brännvidd än normalt så att du kan hålla ett bra avstånd till motivet.
Här kommer några tips för dig som vill pyssla med fotografering under påskhelgen. Ha ett riktigt fint påskfirande och sköt om er!
Vårtecken i naturen
Naturfotografen Inge Johnsson bjuder på en kavalkad av fina bilder och tips för dig som vill fotografera vårtecken. Läs här:
Makrofotografering
Att fotografera makro är tacksamt, det finns motiv överallt. Makroobjektiv är idealiska för uppgiften. De finns med olika långa brännvidder och håller överlag mycket hög optisk kvalitet. Välj ett makroobjektiv med kort brännvidd för stillastående motiv (växter och stillében) och en längre brännvidd för insekter och skygga motiv som kräver bra arbetsavstånd.
Det finns även andra fototillbehör som låter en komma riktigt nära de små motiven. Till exempel mellanringar och försättslinser (Close-up linser). De sistnämnda är lättanvända och billiga tillbehör. Raynox DCR-250 och Raynox DCR-150 är populära och ger hög kvalitet. NiSi Close-up Lens Kit är ett dyrare alternativ som passar även på större och ljusstarkare objektiv.
Använd gärna en reflexskärm för att lätta upp skuggorna i motivet. En vit kartongbit funkar fint. Vill man ha bättre reflektion kan man limma eller tejpa fast aluminiumfolie på den ena sidan. Vik kartongbiten på mitten så att den bildar ett V. På så vis kan du ställa den på marken nära motivet och får båda händerna fria. Några pinnar nedstuckna i marken på båda sidor om reflexskärmen hindrar den att välta om det kommer en vindpust.

Om man inte vill eller kan gå utomhus finns det alltid möjlighet att arrangera motiv hemma. Ta bilder av såpbubblor som du skapar med hjälp av diskmedel och en ståltråd formad som en ögla. Rota fram en färgad bakgrund och placera en krukväxt framför. Belys med en blixt från sidan eller en kraftigare led-lampa om du har en sådan hemma. Led-lampor har ofta hyfsat neutralt, vitt ljus och ger bra färgåtergivning.
Fågelfotografering
Att fotografera svenska vårfåglar eller flyttfåglar är en trevlig syssla som definitivt inte kräver någon närkontakt med andra människor. Däremot krävs ett rejält teleobjektiv. Att få bra fågelbilder med ett objektiv som har kortare brännvidd än 400 mm för fullformat (300 mm APS-C / 200 mm Micro Four Thirds) är rätt optimistiskt om man inte ligger i gömsle och verkligen kan komma nära motivet. Ofta krävs ännu längre brännvidder.
Både Tamron och Sigma erbjuder prisvärda och välbyggda 150-600 mm f/5-6.3 objektiv med fattning för Canon och Nikon. Sony-fotografer kan utrusta sina spegelfria kameror med Sony FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS. Ett annat intressant objektiv är Sigma 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM Sport, som erbjuder hela 10x zoomomfång och ett ytterst användbart brännviddsområde för en natur- och djurfotograf.

Att beskära bilden kan vara ett alternativ för att göra motivet stort nog för publicering i exempelvis sociala medier. Men då krävs att objektivet är ordentligt skarpt. Oskärpa syns tydligt när man förstorar utsnitt – även på Facebook och webben.
Men det finns ett trix som gör att även smått suddiga bilder blir fullt presentabla; selektiv skärpning i Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram. Ännu bättre är ett skräddarsytt plug-in program för skärpning. Det vassaste på marknaden är Topaz Sharpen Ai som kan ge nästan magiskt bra resultat med bilder man givit upp hoppet om. Ladda ned gratis demoversion här: https://topazlabs.com/sharpen-ai/
Ett annat alternativ är Nik Sharpener Pro, som kan laddas hem i fullversion helt gratis här:
Ladda hem HELA!!! Nik Collection – gratis! Bl.a. Silver Efex Pro 2
Porträttfotografering
Fotograferar du med fullformat är ett fast 135 mm f/2 perfekt, likaså ett 70-200 mm f/2,8. Använder du en kamera med APS-C-sensor är ett 90 mm eller 100 mm makroobjektiv utmärkt även för porträtt. Med Micro Four Thirds-formatet är alla brännvidder från 60 mm och uppåt lämpliga. Men kom ihåg – ju högre ljusstyrka objektivet har, desto kortare skärpedjup och softare bakgrund kan du få i porträttbilderna.

Samyang MF 135 mm f/2 ED UMC finns med fattning för de flesta kameramärken och är ett synnerligen prisvärt porträttobjektiv. Fokuseringen är manuell men använder man en spegelfri kamera kan man oftast aktivera ett förstorat utsnitt i sökaren och göra en mycket exakt skärpeinställning innan man tar bilden. Samma sak går även med en DSLR-kamera om man aktiverar live view (skärmen som sökare).
Lämna ett svar